Edessä elvytys vai saattohoito.
Pori kaipaa surkeasti uusia työpaikkoja. Niitä ei synny ilman investointeja. Elvytys edellyttää vähintään kahta merkittävää yritysinvestointia.
Porin vanhat tehtaat ovat globalisaation seurauksena ajautuneet ulkomaiseen omistukseen. Investoinnit päätetään Amerikassa, Japanissa, Ruotsissa jne...
Porin yksiköt kilpailevat konsernien sisällä muiden yksiköiden kanssa. Paikallisten yksiköiden on huolehdittava kilpailukyvystään - oltava kannattavia. Porin poliitikkojen ja virkamiesten on tämä tiedostettava. Viimevuosina ei merkittäviä investointeja Porissa juurikaan ole ollut.
Yritysten tärkeät investoinnit päätetään yleensä oheisen rakenteen mukaisesti.
Laskennassa sovelletaan maailmanlaajuisesti samaa laskentaohjelmaa, jolla taataan investointien vertailukelpoisuus.

Lähde: Esa Puolamäki, Pentti Ruusunen: Strategiset investoinnit
(Oppikirja yliopistoille ja korkeakouluille)
Tietosanomat oy ISBN 978-951-885-291-2
Investoinnit ovat yleensä päätyneet keskelle kasvavaa markkinaa. Hyvänä esimerkkinä on Kiina. Kiinasta on ollut erittäin vaikea kotiuttaa rahoja, vaan voitot on investoitu Kiinaan. Nyt kiinalaiset ostavat noita porilaistenkin rakentamia tehtaita itselleen. Ja siten raha tulee myyjille, jotka usein ovat pääomasijoittajia.
Pori on kaukana markkinoista. Vahvuudet täytyy löytyä muista tekijöistä.
Kansainvälisen liiketoiminnan osaaminen on Porissa huomattavan korkea. Osaaminen on ihmisissä, jotka ovat helposti liikkuvaa sorttia. Pori on kasvattanut useita huipputason osaajia, jotka nyt palvelevat USA:ssa, Kiinassa, Euroopan erimaissa jne. paikallisia yrityksiä. Jos he palaavat Suomeen, he sijoittuvat Helsinkiin.
Porin korkeakoulut ja yrityselämä tarvitsevat pari vahvaa osaamisaluetta. Varmistettaisiin siten Yliopistotason opiskelun Porissa. Suomessa on liikaa yliopistoja. Vaarana on että emoyliopistot joutuvat rahavaikeuksien takia karsimaan rönsyjä. Silloin Porin tilanne on tukala.
Ihmiset tulevat vaihtamaan n.3 kertaa ammattia. Tämä on huomioitava koulutuksen suunnittelussa.
Logistisesti Porin sijainti on epäedullinen. Toimiva satama syväväylineen luo perustan kehitykselle. Rautatien sähköistys olisi pitänyt aikoinaan rakentaa Mäntyluotoon saakka. Nyt se toivottavasti toteutetaan.
Lentokentän kohtalo on ollut jo usean vuoden vaakalaudalla. Aikaisemmin liikematkustajat toivat kannattavuuden. Digitalisaatio ja liiketoiminnan muuttuminen ovat olennaisesti vähentäneet liikematkustamista. Kokoukset ,joita ennen pidettiin Porissa , pidetään nyt esim Euroopan suurissa kaupungeissa. Business on käytännössä näivettynyt. Olkiluoto auttanee vielä jonkin aikaa. Lentokenttä on kuitenkin merkittävä osa Porin elinkeinoelämää. Maailmalla isot johtajat lentävät omilla koneillaan ja päälliköt reittilennoilla. Limousinepalvelut on ainoa ratkaisu tänään. Yli kolmentunnin linja- automatka on liian pitkä ja hankala. Nopea korkeatasoinen junayhteys olisi siedettävä.
Aivan lähiaikoina Porin elinkeinoelämä kokee ikääntymisongelman. Ilmeisesti n. 2000 yrittäjää hakee jatkajaa. Asia pitää hoitaa ajoissa. Ajan myötä yrityksen asema heikkenee ja jatkajan löytäminen vaikeutuu. Ongelmaan pitää rohkeasti puuttua. Pienten ja keskisuurien yritysten tarpeet ovat hoidettavissa ja niihin on Porissa hyvät ja toimivat organisaatiot.
Strategia voidaan yksinkertaisesti määritellä suunnitelmana, jolla pyritään muuttuvassa toimintaympäristössä resursseja järjestelemällä saavuttamaan asetettu tavoite (Chandler 1962). Porin strategiat on kehitettävä ja terävöitettävä uudelleen tukemaan vahvemmin elinkeinoelämän tarpeita. Isojen kansainvälisten konsernien Porilaiset tytäryhtiöt ovat jääneet liian vähälle huomiolle. Omistajat tekevät investointipäätökset. Pääoma hakeutuu sinne, missä on korkein tuotto hyväksyttävällä riskitasolla. Porin on päästävä tähän rinkiin mukaan
Kehitystoimenpiteisiin on ryhdyttävä ajoissa muuten tulee liian monta saattohoitoa tarvitsevaa yritystä.